D.O.

_

Descobreix les DO de les Terres de l'Ebre
Vins, arròs, prèssecs, olis, clementines… la millor mostra de qualitat és el reconeixement dels nostres productes com a DO

ARRÒS DEL DELTA DE L’EBRE

Al delta de l’Ebre, el cultiu de l’arròs es va iniciar a finals del segle XIX, a partir de la inauguració dels canals de rec, que aprofiten l’aigua de l’Ebre. Des de llavors, la transformació i la colonització del Delta, marcada pel cultiu de l’arròs, ha estat enorme: poques vegades un cultiu s’ha adaptat tan bé a les condicions que oferia una terra, i poques vegades una terra i una gent s’han vist tan canviats i enriquits a partir d’un cultiu, en un període de temps similar. Els arrossars i la resta del Delta conformen avui una de les principals zones humides de la Mediterrània. Entre les varietats que avui es comercialitzen, com ara l’arròs blanc de categoria comercial extra, domina la producció de la varietat Bahía, seguida de la Tebre, la Sénia, la Fonsa, la Montsianell i la Bomba, una joia gastronòmica, que destaca sobre les altres varietats per la seva gran qualitat. La DOP , constituïda pels termes municipals d’Amposta, Deltebre i Sant Jaume d’Enveja i també part dels que comprenen els municipis de l’Aldea, Camarles, l’Ampolla i Sant Carles de la Ràpita, assegura que més d’un noranta per cent dels grans que es comercialitzen estan sencers, sans, nets i sense cap defecte.

VINS DO TERRA ALTA

Les vinyes de la Terra Alta, es cultiven en un entorn de clima mediterrani, de minses pluges i una forta insolació, en terrasses de un sòl pobre en matèria orgànica, situades a tres-cents metres sobre el nivell del mar, en una orografia accidentada, que les disposa a fer raïms que produeixen uns vins amb caràcter, forts i estructurats. Entre els vins produïts sobresurten: els blancs, d’aroma afruitat i color peculiar, perfectament identificables per l’aportació de la Garnatxa blanca; uns negres moderns, amb cos, afruitats i carnosos; uns rosats saborosos, i, també, uns vins dolços i rancis. Tots expressen amb molta profunditat el caràcter mediterrani de la DO. L’aïllament respecte de les principals rutes comercials vinícoles ha fet que, tradicionalment, la seva producció es destinés al mercat local; avui, però, aquests vins competeixen en solvència amb els millors vins, arreu del món. A les tradicionals varietats Garnatxa blanca, Macabeu, Parellada, Garnatxa negra, Garnatxa peluda i Carinyena, s’hi ha sumat, recentment, unes altres com la Sauvignon blanc, la Muscat, la Chardonnay, la Syrah, la Cabernet sauvignon, la Merlot i l’Ull de llebre. Actualment la DO Terra Alta és el fruit d’una intensa i antiquíssima selecció, que ha donat força i caràcter a un dels tres aliments principals de la cultura mediterrània.