Horta de Sant Joan

_

Documentada gairebé sempre Orta contra el criteri etimològic àmpliament admès, és una vila i municipi de la comarca de la Terra Alta.

L’origen del poble no es coneix amb certesa, però les restes que s’han trobat son d’un poblat Iber a la part més alta del poble. Al segle VIII totes aquestes terres van caure sota domini musulmà i després van ser conquerides pels cristians al segle XII.

Sota domini templer el 1296 es van redactar els Costums, que contenien la legislació local d’Horta i el seu extens terme municipal que en aquella época abarcaba el terme de Prat de Comte, Arnes i el 1317, suprimida l’ordre del Temple, els seus béns van passar a mans de l’ordre militar dels Hospitalers.

Arribats al segle XX el nom d’Horta ha estat conegut al món sencer per Picasso. Pintor malagueny es va inspirar en els nostres paisatges, els pintà i inicià el cubisme.

Horta ha estat un territori pel qual han passar multitud de societats diferents al llarg dels anys, des dels Ibers fins al pintor Picasso passant per Templers, Hospitalers, etc.. El poble, doncs, alberga moltes de les característiques d’elles i el fa especial, com singulars son alguns dels seus edificis del nucli antic, com la casa del Delme, la plaça amb porxos o l’església.


Dades

  • Codi de municipi INE: 43071
  • Població: 1.149 (2019) Institut Nacional d'Estadistica d'Espanya
  • Comarca: Terra Alta
  • Més info a:
    hortadesantjoan.cat